Gå til indhold

Velkommen til de nye transportbetjente

Sep 04, 2018

Mandag lød startskuddet til en helt ny uddannelse, da 33 transportbetjentelever havde første skoledag. De skal stå for transport af varetægtsarrestanter. En opgave, kriminalforsorgen delvist begynder at overtage fra politiet ultimo 2018.

​De nye transportbetjentelever blev budt velkommen af Ian Gunthel, der er chef for transportenheden. ​De nye transportbetjentelever blev budt velkommen af Ian Gunthel, der er chef for transportenheden.

Mandag lød startskuddet til en helt ny uddannelse, da 33 transportbetjentelever havde første skoledag. De skal stå for transport af varetægtsarrestanter. En opgave, kriminalforsorgen delvist begynder at overtage fra politiet ultimo 2018.

De første 33 transportbetjentelever mødte mandag eftermiddag op i det tidligere fængsel Vridsløselille, som nu skal være base for den nye uddannelse. I alt skal der uddannes 90 transportbetjente, som skal stå for de arrestantopgaver, som kriminalforsorgen overtager fra politiet.

Kriminalforsorgen får en institution med tre transportenheder, der får base i Kolding, Hobro og i København.

Kriminalforsorgen transporterer i forvejen indsatte, der har fået en dom, samt størstedelen af varetægtsarrestanter i Københavns-området. Nu bliver opgaven udvidet til at omfatte størstedelen af varetægtsarrestanter, som politiet hidtil har haft ansvaret for. Det betyder, at opgaven vokser fra transport af ca. 4500 varetægtsarrestanter om året til omkring 18.000 om året.

Derfor er der brug for flere transportbetjente. I forvejen står kriminalforsorgen selv for uddannelse af fængselsbetjente over tre år. Det bliver nu suppleret med den to-årige transportbetjentuddannelse.

En uddannelse med praktik og teori
Uddannelsen er bygget op med både teori og praksis, så eleverne bliver klædt på til at håndtere jobbet, som rummer forskellige opgaver, hvor de både skal stå for transport og sikkerhed.

”Når I er på skolebænken kommer I til at lære om f.eks. sikkerhed, bevogtning, transport, kommunikation og konflikthåndtering, og I deltager også i den fysiske træning. Det er ting, I får brug for, når I kommer ud i praktik,” sagde Anne Bunimowicz, som er uddannelseschef i kriminalforsorgen, til de nye elever.

De skal være de første tre måneder i Vridsløselille, hvor der i det gamle bibliotek er indrettet klasselokale med tilhørende grupperum. På en cellegang er der indrettet en frokoststue med sofagruppe og kaffemaskine, og der er både lavet omklædningsrum til damer og herrer i det gamle fængsel, der også er leveringsdygtig i udendørsarealer, hvor der er gode muligheder for fysisk træning.

Når de tre måneder er gået skal eleverne ud og være i praktik i en af de tre transportenheder.

Chefens første arbejdsdag
Samtidig med, at eleverne starter uddannelsen op, er Institutionschefen for transport og bevogtningsinstitutionen også startet på sit nye job. Det er Ian Gunthel, der selv startede som fængselsbetjent i Vridsløselille i 2005, og siden har været flere steder i kriminalforsorgen, senest som sikkerhedschef i Område Hovedstaden.

Ian har tidligere været sektionschef i transportenheden på Vestre Fængsel, og ville gerne arbejde mere med det. Derfor søgte han jobbet som chef for den nye institution, og glæder sig til at få muligheden for at være med til at bygge noget helt nyt op.

”Nu specialiserer vi os yderligere til det her, så vi kan blive rigtig gode. En fængselsbetjent er god til rigtige mange ting, herunder afvikling af transporter. Transportbetjenten bliver specialiseret til netop denne type opgave, Og så er der jo en mulighed for at få nogle helt nye folk ind i organisationen, der kommer med nye tanker, spørgsmål og vinkler på tingene, hvilket altid er sundt,” fortæller Ian Gunthel.

Han flytter selv ind i enheden i København i løbet af efteråret, og regner ligeledes med at få de to enheder i Kolding og i Hobro på plads i løbet af efteråret.

De nye transportbetjentelever fik mandag en rundvisning på deres nye uddannelsessted, som er det tidligere fængsel Vridsløselille. Her står de foran den bygning, hvor de skal lære konflikthåndtering.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail