Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Skuffende optagelsestal: Kriseindsats igangsættes efter sommer

Skuffende optagelsestal: Kriseindsats igangsættes efter sommer

Billede af fængselsbetjente der visiterer en celle

Bemandingssituationen i kriminalforsorgen er fortsat kritisk, og optagelsestallene på skolerne er ikke som forventet. Derfor iværksættes en krisepakke efter sommeren for at få vagtplanerne til at gå op.

Der arbejdes hårdere end nogensinde før for at få enderne til at nå sammen. Bemandingssituationen er fortsat kritisk, idet flere forlader jobbet, end der kommer til. Optaget til de fire skoler, heraf to nye i Odense og Lolland-Falster, har ikke været, som forventet. Samlet set er der optaget 47 nye elever til fængselsbetjentuddannelsen i perioden januar til maj 2022. I tilsvarende periode i 2020 og 2021 var optaget 65 og 69.

Derfor har koncernledelsen lagt alle muligheder på bordet, der kan frigive timer til vagtplanen med et hurtigt aftræk – også de mere svære af slagsen.

”Vi har over de seneste måneder forsøgt at skrue på alle knapper, der kunne afbøde presset i vagtplanerne. Vi har blandt andet indført flere forenklingstiltag, brug af forstærkningsholdene til at dække vagtplanerne og forsøg med runderingshold i flere fængsler. Det så i starten af året ud til, at løn under hele uddannelsen og åbningen af de to nye skoler ville øge optaget. Men den store mangel på arbejdskraft, som rigtigt mange brancher kæmper med lige i øjeblikket, udfordrer os. Derfor indfører vi nogle meget konkrete tiltag i løbet af efteråret. Tiltagene er midlertidige, for der vil også for nogle af dem være en bagside. Men de er nødvendige for at frigive timer her og nu,” siger direktør i kriminalforsorgen, Ina Eliasen.

De endelige tiltag forventes at blive meldt ud i slutningen af august. Mange af ideerne kræver nærmere afdækning, før de kan implementeres.