Gå til indhold

Ekstra omsorg i hverdagen på Nyborg Fængsel

Sep 18, 2017

Nyborg Fængsel har taget dialogmøder og synlig ledelse i brug i kampen mod et alt for højt sygefravær. Og det virker. Når chefen tager en vagt får han mere føling med problemerne.

Nyborg Fængsel tager nye midler i brug for at komme det høje sygefravær til livs. Nyborg Fængsel tager nye midler i brug for at komme det høje sygefravær til livs.

Nyborg Fængsel har taget dialogmøder og synlig ledelse i brug i kampen mod et alt for højt sygefravær. Og det virker. Når chefen tager en vagt får han mere føling med problemerne.

Mere dialog om arbejdsmiljøet med medarbejderne og ekstra fokus på synlig ledelse er begyndt at kunne mærkes i Nyborg Fængsel. Her har hverdagen siden sidste sommer været præget af et meget højt sygefravær, der har drænet fængslet for energi.

I foråret besluttede det lokale samarbejdsudvalg derfor at sætte to fredage af, hvor ledelse og tillidsrepræsentanter holdt et åbent dialogmøde i 3-4 timer, hvor folk kunne komme forbi og snakke arbejdsmiljø.

”Der mødte medarbejdere op med nogle meget konstruktive ideer. Blandt andet blev der talt om tjenestetidsplanlægning, der optager folk meget,” fortæller institutionschef Henrik Marker.

Det er mundet ud i, at der som et forsøg i et halvt år er lavet en ordning, så det er lettere at bytte vagter i weekenden.

Et andet ønske fra medarbejderne var at få bedre kontakt med deres enhedsleder og deres chef.

Skal mærke hverdagen
At den tætte kontakt med chefen betyder noget har Dorthe allerede mærket. Hun har arbejdet som fængselsbetjent på en fællesskabsafdeling, hvor der var mange konflikter med de indsatte. Hun snakkede en del med sin enhedschef Naeem Anwar Sheikh, der af sig selv foreslog hende, at hun kom på en anden afdeling i et par måneder.

”Det betød, at jeg kom væk på det rette tidspunkt. Jeg fik trukket stikket i tide,” fortæller Dorthe, der har været fængselsbetjent i 14 år.

Naeem forklarer, at netop de dårligt fungerende afdelinger har været ekstra meget i fokus, og at det for ham er vigtigt at få hånd om, hvordan det bedst kan håndteres. I Dorthes tilfælde kunne han se, at hun havde brug for luftforandring.

”Jeg har selv haft vagt på nogle af de afdelinger for at se, hvad det er der ikke fungerer. Når vi er på afdelingerne bliver vi mere opmærksomme på, hvordan medarbejderne har det,” fortæller Naeem Anwar Sheikh.

Nærvær fra chefen
Når sygefraværet er så højt som det har været i det sidste års tid i Nyborg Fængsel, hvor det på et tidspunkt har ligget på et gennemsnit på omkring 50 dage pr. medarbejder, kan det være svært at være i det. Både som chef og som medarbejder. Naeem Anwar Sheikh har prøvet at håndtere det så professionelt som muligt.

”Man er nødt til at forsøge at lægge følelserne lidt væk, men selvfølgelig også være nærværende, når der er behov for det. Vi skal se den enkelte der, hvor vedkommende er,” siger han, og tilføjer, at det jo også er vigtigt at være der for de medarbejdere, der ikke har fravær.

Den nærvær fra ens chef er vigtig i en presset hverdag, lyder det fra Dorthe, der føler, at hun kan komme til Naeem som leder og sige, når der er noget.

”Vi har brug for den omsorg i hverdagen. Det er et hårdt job, vi har. Og nogle gange har vi en facade på over for de indsatte, som gør os mere hårde,” fortæller hun.

”Jeg tror, at det er vigtigt, når der er meget sygdom, at man kan snakke om det uden at det er en anklage mod de, der er sygemeldt. Mange har det rigtig skidt og har været væk i lang tid. Det er hårdt at se på. Den indsats, der bliver gjort nu, tror jeg hjælper,” siger Dorthe.

Lys forude
Sygefraværet er stadig højt i Nyborg, men det er begyndt at falde en smule, fortæller Henrik Marker. Det kan skyldes mange ting, men han er ikke i tvivl om, at mere synlig ledelse og initiativet 1-4-14, der betyder, at medarbejderne skal ringe til deres chef, når de melder sig syg og skal tale med ham igen efter fire dage og efter 14 dage, betyder noget.

”Når man interesserer sig for medarbejderne som chef er det det bedste værn mod sygefravær. Den personlige kontakt er nu blevet sat i system med 1-4-14, så chef og medarbejder fra dag 1 er i dialog, når der er fravær. Samtidig får vi nu lagt en plan for, hvordan medarbejderen skal komme tilbage,” fortæller Henrik Marker.

Han bakkes op af enhedschef Naeem Anwar Sheikh, der kan mærke, at den tættere kontakt gør en forskel:

”Når man skal tale i telefon sammen allerede ved første sygedag kan man måske fange, om det er mere end bare en influenza, der er galt. Jeg oplever, at folk er meget åbne og gerne fortæller, hvad det handler om,” siger han.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail