Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > Nyt system styrker kampen mod mobiltelefonerne

Nyt system styrker kampen mod mobiltelefonerne

Sep 01, 2017

I halvandet år har der været et øget fokus på kampen mod mobiltelefoner. Siden er antallet af fund faldet markant – og nyt udstyr skal få fanget endnu flere mobiltelefoner i fængslerne.

Der blev fundet under 1000 mobiltelefoner i 2016. Det er et resultat af større fokus på at finde mobiltelefonerne. Der blev fundet under 1000 mobiltelefoner i 2016. Det er et resultat af større fokus på at finde mobiltelefonerne.

I halvandet år har der været et øget fokus på kampen mod mobiltelefoner. Siden er antallet af fund faldet markant – og nyt udstyr skal få fanget endnu flere mobiltelefoner i fængslerne.
En rød lampe lyser på en plantegning af fængslet. Lampen er med til at fortælle præcist, hvor telefonen befinder sig. Det er det nyeste ”våben” i kampen mod mobiltelefonerne, og udstyret blev sat op i Nyborg Fængsel hen over sommeren. Det er skjult udstyr, der ikke kan ses med det blotte øje, men det er meget effektivt, når der er en mobil i nærheden.

”Udstyret giver et rimelig nøjagtigt billede af, hvilke afdelinger der er mobilaktivitet på, så vi vil komme til at finde mobiltelefoner med det nye udstyr. Oveni stresser det de indsatte, at de ved, vi kan se, det er der. Så det har forhåbentlig også en præventiv effekt. Vi kunne allerede, mens vi testede udstyret, se, at aktiviteten på mobiler faldt,” siger sikkerhedskonsulent Finn Heiselberg.

Redegørelse førte til 21 nye tiltag
Der har siden marts 2016, hvor en redegørelse viste, at de fem personer fra terrorsagen i København havde adgang til 12 – og muligvis flere – mobiltelefoner været et massivt fokus på Kriminalforsorgens arbejde med at finde mobiltelefoner i fængsler og arresthuse.

På det tidspunkt gik den daværende justitsminister Søren Pind ud med 21 tiltag, der skulle forhindre mobiltelefoner i Kriminalforsorgens institutioner. Nogle af tiltagene kunne sættes i gang med det samme, og andre har krævet længere tid, fordi der skulle findes det rigtige udstyr, ændringer af loven, eller der skulle findes finansiering, før det kunne blive virkelighed.

Fund af mobiltelefoner er faldet
Finn Heiselberg og Jørgen Ole Jensen fra Koncern Sikkerhed er et par af de medarbejdere, der igennem det seneste halvandet år har arbejdet meget intensivt med at finde løsninger til kampen mod mobiltelefoner – og noget tyder på, det virker.

”Vi har fundet markant færre mobiler det sidste år. Det er første gang, jeg har oplevet, at vi er under 1000 mobilfund på et år”, siger Finn Heiselberg.

Samtidig kan det mærkes på de indsattes ageren, at der er blevet væsentligt strammere kontrol med mobiltelefonerne. Det er blevet dyrere at få en mobiltelefon ind, så de indsatte deles om dem, der er, og ligeledes bliver telefonerne i højere grad fundet på fællesarealer. På den måde bliver de sværere at linke til en enkeltperson.

Der er siden august sidste år fundet 916 mobiler. Heraf var 119 i lukkede fængsler.

Engelsk firma det bedste
Det er det engelske firma Unify Solutions, der har leveret udstyret. De har også leveret udstyr til den engelske Kriminalforsorg. Valget faldt på netop dem, fordi de havde den mest præcise løsning, da Koncern Sikkerhed testede forskelligt udstyr i den midlertidigt lukkede Assens Arrest.

Unifys system er meget enkelt, og Finn Heiselberg regner ikke med, at fængselsbetjentene vil skulle bruge mere end en times undervisning på at lære det nye system at kende.

”Det er egentlig bare at holde øje med computerskærmen. Fængselsbetjente kan ikke ødelægge noget i produktet eller ændre på indstillinger, de skal bare lære systemet at kende, inden vi kan få det fulde udbytte,” siger han.

Der er dog stadig nogle udfordringer med det system, der er opsat i Nyborg. Medarbejderne i Koncern Sikkerhed har erfaret, at udstyret er mere følsomt end forventet, og derfor er der en del registreringer af mobiltelefonaktivitet, som nok ikke stammer fra mobiltelefoner hos de indsatte. Koncern Sikkerhed skal derfor i samarbejde med Unify finde en indstilling af udstyret, som virker optimalt.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail