Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > Når nye tanker vil ændre en mørk fremtid

Når nye tanker vil ændre en mørk fremtid

Aug 13, 2018

​Et ophold på Avedøre Pension med programmet Nye Veje har vendt op og ned på Runes liv.

​22-årige Rune har gennem Nye Veje sået frøene til en meget lysere fremtid. ​22-årige Rune har gennem Nye Veje sået frøene til en meget lysere fremtid.

Et ophold på Avedøre Pension med programmet Nye Veje har vendt op og ned på Runes liv.

“Puha, der har været nogen hårde timer herinde,” siger Rune, mens han peger rundt på de hjemmelavede plakater i lokalet.

22-årige Rune står i et lille lokale tæt under loftet på Pension Avedøre i Hvidovre, hvor han afsoner den sidste del af sin dom. Lokalets vægge er til klistret med plakater og et enormt stort bord dækket af papirark fylder rummet.

Plakaterne er lavet af deltagerne i “Nye Veje” og giver et meget personligt indblik i deltagernes rejse i “Nye Veje”-programmet. Et program Rune på pensionen følger med håbet om at ændre sin fremtid. Den skal nemlig ikke gennemsyres af kriminelle tanker.

“Der har været flere gange, hvor jeg lige har måtte gå uden for døren for at samle mig. Det kan blive meget intenst under samtalerne,” siger Rune om de mange timer, der er brugt med Nye Veje.

Et omtumlet møde med systemet
Rune har haft et lidt omtumlet møde med retssystemet. Han blev idømt samfundstjeneste for økonomisk kriminalitet, men en depressiv periode i hans liv medførte, at han ikke kunne gennemføre den.

Derfor blev hans dom konverteret til seks måneders fængsel.

“Det var forfærdeligt at være i fængsel. Det var meget uvant for mig og mærkeligt at blive låst inde,” husker Rune.

“Jeg var meget usikker på de andre indsatte i fængslet og var mest bare på min egen celle. Jeg var i modtagelsesafdelingen, hvor mange af dem der kommer ind, skal vise sig frem. I starten havde jeg det fint med at skulle i fængsel, men det fortryder jeg nu,” siger Rune.

Heldigvis for Rune får han en hjælpende hånd i tide. Hans kontaktperson bemærker, at fængslet har dårlig indflydelse på Rune, og får arrangeret, at han i februar skal flytte til Pension Avedøre. Og med flytningen følger et vilkår om, at Rune skal deltage i “Nye Veje”, ellers er det tilbage i fængsel.

“Da jeg startede på Nye Veje, skulle det bare overstås, så jeg kunne komme hjem til min datter. Jeg tænkte, at det var noget samtalepis, og at jeg ikke kunne få noget ud af det. Sådan fortsatte det de første par uger. Men efterhånden som vi kom længere hen i forløbet, fandt jeg ud af, at det hjalp rigtig meget,” fortæller Rune.

Materialet i Nye Veje er omfattende, men den megen investering i programmet bærer frugt i den lange ende.

De fleste gange hvor Rune måtte gå ud for døren for at trække vejret, var, når snakken faldt på ofrene for hans kriminalitet. Det gik op for Rune, at offerbegrebet er mere omfattende, end han lige gik og forestillede sig.

“Jeg havde ikke tænkt over, hvor mange ofre der er på grund af min kriminalitet. Min datter er jo for eksempel også et offer, nu hvor jeg sidder her og er væk fra hende. Det går ud over hele min familie,” siger Rune.

At åbne op
Hos Pension Avedøre kører de “Nye Veje”-programmet i 3-4 måneder, hvor de ansatte på pensionen står for det. Det giver en særlig mulighed for at arbejde med Nye Veje i alle døgnets timer, og ikke kun når gruppen er samlet til de skemalagte timer. Det var dog især i hans lille tremandsgruppe i selve undervisningen, at Rune oplevede, hvordan tilliden i gruppen har påvirket ham positivt.

“Det er rart at tale med andre om de her ting. Personer som har været igennem det samme. Jeg har før i tiden været meget hemmelighedsfuld og fortalte ikke nogen om det, jeg lavede. Jeg er blevet mere ligeglad med, hvad folk tænker om mig. Det skyldes nok, at jeg har fået bearbejdet det, som jeg har gjort,” fortæller Rune.

Rune mærker, at han generelt er blevet et mere positivt og åbent menneske. Han er ikke i tvivl om, at årsagen er Nye Veje. Nu går weekender med at være social, og han mærker en meget større lyst til at se venner og familie. Især en person får ham til at lyse op.

“Jeg er kommet meget tættere på min datter. Det betyder meget for mig. Nu tager vi for eksempel ud i Knuthenborg Safaripark og hygger os. Sådan noget gad jeg ikke før, men det er helt anderledes nu,” fortæller Rune.

Nyt menneske
Det intense arbejde med programmet på pensionen har også medført, at Rune er blevet bevidst om sig selv før Nye Veje og efter Nye Veje. Han ser nu, at han før i tiden var følelseskold og kun havde penge i tankerne. Han var ligeglad med andre.

“Jeg havde det sjovt i den periode, hvor jeg havde mange penge, men det er slet ikke det værd på lang sigt. Det er gået op for mig, og på det punkt har Nye Veje ændret mig. Nu har jeg ikke lyst til at gå ud og gøre det samme igen. Det havde jeg før. Det eneste jeg tænkte i fængslet, var, at jeg skulle ud og lave penge igen.”

Rune har altid været skarp på computere, og planen er at starte på en it-uddannelse, når dommen er afsonet.

Det er ikke svært at fornemme på Rune, at han er utrolig glad for, at han blev præsenteret for Nye Veje. Programmet og generelt hele opholdet på pensionen har forandret ham som menneske.

Og fremtiden ser meget anderledes ud end før. I samarbejde med de ansatte på Pension Avedøre er der nemlig lagt en klar plan for et nyt liv.

“Jeg skal have mig en uddannelse og et job, så jeg kan få styr på mit liv og betale de penge tilbage, som jeg skylder. Jeg vil gerne studere på en it-uddannelse. Det hele ser meget mere lyst ud for mig, og jeg glæder mig til at komme i gang”.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail