Kvinder i fængsel
Jun 21, 2018
Jyderup Fængsel bliver kvindefængsel fra 2020, men allerede i næste uge begynder de første kvinder at flytte ind. Derfor er personalet på kursus i denne uge, så de er klar til at tage imod kvinderne.
Arresten i Jyderup Fængsel er ved at tage form som kvindeafdeling.Jyderup Fængsel bliver kvindefængsel fra 2020, men allerede i næste uge begynder de første kvinder at flytte ind. Derfor er personalet på kursus i denne uge, så de er klar til at tage imod kvinderne.
Kan man skabe et godt afsoningsmiljø i et rent kvindefængsel, og bliver det ikke svært for personalet at holde en god stemning og forhindre interne uvenskaber og intriger.
Listen over spørgsmål og myter står i kø, når der bliver talt om kvinder i fængsler. Og det bliver der i denne uge i Jyderup Fængsel, hvor personalet holder workshop. Her diskuterer de blandt andet, hvordan de bedst tager imod de kvindelige indsatte.
Fængslet skal fra 2020 være kvindefængsel. Men allerede i næste uge, den 26. juni, flytter de første 14 kvinder ind i den lukkede arrestafdeling i fængslet. Målet med workshoppen er, at medarbejderne bliver skarpe på, hvordan de skal modtage kvinderne. Og at de får aflivet nogle af myterne.
Kvinder skal mødes som kvinder
Underviseren er i dag psykolog og lektor Charlotte Mathiassen. Hun har tidligere arbejdet som psykolog på Herstedvester Fængsel og har gennem mange år forsket i kvinder i fængsler.
Hun er forfatter til bogen ”Perspektiver på kvinders dagligdag i danske fængsler”, og hun vil blandt andet tage fat på nogle af de mange myter og fordomme, der er om kvinder i fængsler. Både generelt og blandt fængselspersonalet.
”Vi skal give kvinderne mulighed for at blive set som individer og ikke som en homogen gruppe. Hvis vi omtaler dem som nogen, der er manipulerende, krævende og intrigante, så smitter det af på den måde, vi arbejder med dem på,” siger hun til de fængselsbetjente, socialrådgivere, resocialiseringskonsulenter og andre fra Jyderup
Fængsel, der lytter opmærksomt.
Grundigt forarbejde
Charlotte Mathiassen roser Kriminalforsorgens arbejde med at bygge et kvindefængsel op. Blandt de gode tiltag er denne uges kursus, der er med til at sikre en god opstart, hvor personalet får et fælles udgangspunkt:
”Jeg synes, at det er en god beslutning at lave et kvindefængsel, og det gør jeg, fordi jeg kan mærke, at opgaven bliver taget alvorligt. Man skiller ikke bare kønnene og smider nøglerne væk,” siger hun.
Kvinder udgør kun omkring 5 procent af de indsatte i fængslerne. Hvis de får lov til at være alene, vil det give dem noget mere ro, så de kan fokusere på sig selv, fordi de ikke længere er et mindretal, som hele tiden skal forholde sig til majoriteten af mænd og deres syn på dem, mener forskeren.
Rundvisning på den lukkede arrestafdeling.
En anderledes udfordring
De 14 kvinder, der flytter ind den 26. juni, skal være i fængslets arrestafdeling. Håndværkerne er stadig i gang med at få det sidste på plads i cellerne og i beskæftigelsesrummet. De beholder det besøgsrum, der er, men får derudover en pavillon stillet op ved siden af gårdtursarealet, som bliver indrettet som besøgslejlighed.
Enhedsleder Peer skal stå for den daglige drift af afdelingen. Han startede i sin tid også arrestafdelingen i Jyderup op, og ser frem til den nye udfordring det bliver at starte en kvindeafdeling op.
”Jeg tror ikke, at det er en større udfordring end hvis det var mænd, der skulle flytte ind. Det er bare en anderledes udfordring,” fortæller han.
De 14 kvinder, der flytter ind i næste uge, kommer fra Ringe Fængsel, som er ved at blive omdannet til udvisningsfængsel. Når Jyderup Fængsel er i fuld drift som rent kvindefængsel i 2020 vil der også være kvinder fra fængslerne i Møgelkær, Horserød og Herstedvester.
Godt med en smagsprøve
Lea og Rikke er begge fængselsbetjente med mange års erfaring bag sig. De glæder sig til den nye udfordring, og de synes, det er fornuftigt, at kvindefængslet på denne måde bliver bygget gradvist op.
”Det er godt med en smagsprøve på, hvordan det bliver, når der kun er kvinder her,” siger Rikke.
De er opmærksomme på, at de som betjente nok bliver inddraget mere personligt, når de kun skal arbejde med kvinder. Blandt andet fordi deres erfaringer siger, at mænd er sværere at komme ind under huden på.
”Det bliver spændende at være foregangsmænd. Det bliver nok noget andet end når det er mandlige indsatte,” siger Lea.