Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > Ikke meget uplanlagt alenearbejde i Kriminalforsorgen

Ikke meget uplanlagt alenearbejde i Kriminalforsorgen

Jun 15, 2017

Ny rapport viser, at alenearbejde i Kriminalforsorgen i de allerfleste tilfælde er planlagt på forhånd. Kun 1 procent er uplanlagt.

Ny rapport viser, at alenearbejde i Kriminalforsorgen i de allerfleste tilfælde er planlagt på forhånd. Kun 1 procent er uplanlagt.

Siden 2013 har Kriminalforsorgen arbejdet målrettet på at få nedbragt omfanget af vagter, hvor en fængselsbetjent er alene. Arbejdet, som var et projekt under Kriminalforsorgens flerårsaftale for årene 2013-2016, har koncentreret sig om alenevagter i lukkede og halvåbne fængselsafdelinger.

Nu er rapporten over projektet klar. Den viser, at under 1 procent af alenevagterne i 2016 ikke var planlagt på forhånd. Det er et fald fra ca. 9 procent i 2014.

”Uplanlagt alenearbejde skal undgås, så vidt det overhovedet er muligt. Rapporten viser, at vores arbejde med at undgå uplanlagt alenearbejde er slået igennem, og det er meget glædeligt,” siger Kriminalforsorgens HR-chef Marianne Fæster Nielsen.

Det meste alenearbejde er planlagt
Fængselsbetjentene ved normalt på forhånd, om de møder ind til en alenevagt. Alenearbejdet drøftes nemlig mellem institutionens ledelse og Fængselsforbundets lokalafdeling, og her vurderes, at der ikke er konkrete sikkerhedsmæssige risici ved postbesættelsen som alenevagt.

I 2014 udgjorde det planlagte alenearbejde cirka 91 procent af alenevagterne. I 2016 er den andel nået helt op på cirka 99 procent.

Den resterende cirka 1 procent af alenevagterne finder sted i de situationer, hvor postbesættelsen er aftalt til 2 betjente, men på grund af en uforudset hændelse – eksempelvis sygdom – ændres til 1 betjent.

Den meget lave andel af uplanlagt alenearbejde tyder på, at institutionerne i langt de fleste tilfælde tilkalder kolleger til at besætte posten, når en medarbejder bliver syg. Det flugter også med den store mængde af uplanlagt overarbejde, der har været i 2016.

”Det uplanlagte alenearbejde kan ikke undgås helt, men Kriminalforsorgen gør sit bedste for at begrænse det, og vi vil fortsat følge alenearbejdet systematisk,” siger Marianne Fæster Nielsen og forklarer, at de fire kriminalforsorgsområder afrapporterer kvartalsvis, så der er mulighed for at følge udviklingen løbende.

”Begrænset brug af alenearbejde giver både tryghed og en mere forsvarlig løsning af opgaverne, så det er et område vi har stærkt fokus på,” siger Marianne Fæster Nielsen.

Den samlede andel af alenevagter er steget fra 2,8 procent i 2014 til 4,3 procent i 2016 af den totale postbesættelse på de institutioner, der har haft alenearbejde. Denne stigning skyldes primært, at Kriminalforsorgens samlede kapacitet er reduceret fra 2014 til 2016, så alenearbejdet udgør en forholdsmæssig større andel, selvom den faktiske forøgelse er relativt begrænset: Fra 2.632 tilfælde i 2014 til 2.640 tilfælde i 2016.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail