Gå til indhold

Ringe Fængsel er nu officielt udvisningsfængsel

Nov 06, 2018

Justitsminister Søren Pape Poulsen har været på besøg i Ringe Fængsel, der har fungeret som udvisningsfængsel siden 1. oktober. Der er plads til 86 udvisningsdømte udlændinge i fængslet.

Institutionschef Lars Skjødt Vinther gav justitsminister Søren Pape Poulsen en rundvisning i det nye udvisningsfængsel i Ringe. Institutionschef Lars Skjødt Vinther gav justitsminister Søren Pape Poulsen en rundvisning i det nye udvisningsfængsel i Ringe.

Justitsminister Søren Pape Poulsen besøgte mandag Ringe Fængsel, der har fungeret som udvisningsfængsel siden 1. oktober. Der er plads til 86 udvisningsdømte udlændinge i fængslet.

Der har været arbejdet på højtryk i Ringe Fængsel, siden det blev besluttet, at fængslet skulle ændres fra et almindelig lukket fængsel til at være et rent udvisningsfængsel. Beslutningen var en del af den politiske aftale, der i efteråret blev indgået for kriminalforsorgens økonomi 2018-21.

De første udlændinge kom til fængslet i februar måned, og pr. 1. oktober var alle øvrige indsatte blevet overført til andre fængsler, så der nu kun sidder udvisningsdømte udlændinge her. For tiden er der 32 nationaliteter blandt de 86 indsatte. Omkring halvdelen af dem kommer fra Østeuropa.

I mål før tid
Mandag eftermiddag var justitsminister Søren Pape Poulsen forbi fængslet for at se faciliteterne. Han blev blandt andet budt velkommen af Mia Heckscher, der er områdedirektør for Kriminalforsorgen Syddanmark:

”Vi har arbejdet på højtryk med at omdanne fængslet, siden flerårsaftalen blev indgået sidste efterår. Det har ikke været en nem opgave, men vi er stolte af, at vi er kommet i mål med det, og endda før tid,” sagde Mia Heckscher med henvisning til, at udvisningsfængslet skulle være klar inden udgangen af 2018.

Fordi det fra starten er lagt fast, at udvisningsdømte ikke skal tilbydes resocialisering, er antallet af medarbejdere i fængslet skåret ned fra cirka 120 til cirka 65, blandt andet fordi der ikke længere er lærere, pædagoger og misbrugsbehandlere ansat.

Desuden er der kun seks fængselsbetjente på vagt i dagtimerne ud over værkmestrene, og otte fængselsbetjente på vagt om eftermiddagen og i weekender. Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi de indsatte, der sidder her nu, er sikkerhedsplaceret i kategori 3. Udvisningsdømte i kategori 1 og 2 kommer til de udvisningspladser, der er åbnet i Nyborg Fængsel, hvor sikkerheden og bemandingen er højere. I Ringe arbejder fængselsbetjentene nu i runderingshold, i stedet for at være tilknyttet en bestemt afdeling.

Justitsministeren så også træværkstederne, hvor de indsatte arbejder med produktion af blandt andet flagknopper. Her er han sammen med værkmester Jan Aggerholm.

Beskæftigelse 37 timer ugentlig
Institutionschef Lars Skjødt Vinther tog Søren Pape Poulsen med på en rundvisning i fængslet.

Rundvisningen startede i fængslets to store værksteder. Her er 28 af de indsatte beskæftiget med forskelligt træarbejde. Finn Rasmussen, der er leder af beskæftigelsen, fortalte, at der blandt de udviste udlændinge er stor interesse for at komme til at arbejde. Det giver dem mulighed for at tjene lidt penge som supplement til kostpengene, selv om timelønnen er meget lav.

Efter besøget på værkstederne gik turen videre til afdelingerne, hvor der er lavet et centralt personalekontor, hvorfra de på skærme kan følge med i, hvad der sker i det meste af fængslet.

”Vi har lavet en række forbedringer på det sikkerhedsmæssige område. Der er opsat omkring 90 overvågningskameraer, som gør, at vi kan se, hvad der sker på afdelingerne inden vi går runderingerne på afdelingerne og værkstederne,” fortæller Lars Skjødt Vinther.

Overvågningskameraerne er ikke sat op i de indsattes celler, men i køkkener og fællesrum samt på værkstederne.

Lige vilkår for alle i fængslet
Søren Pape Poulsen kørte fra fængslet med et godt indtryk:
”Det er en mere ensartet gruppe indsatte. Det gør det lettere for personalet at koncentrere sig om dette helt specielle område. Jeg synes, det er en god måde at gøre det på – både for de indsatte og for personalet,” sagde justitsminister Søren Pape Poulsen efter besøget i Ringe Fængsel.

I weekenderne bliver der åbnet op til træningsfaciliteterne i det store gårdareal. I det daglige er der indhegnede og overdækkede gårdarealer, hvor de indsatte kan opholde sig.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail