Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > > Plastikhjerter fyldt med kærlighed

Plastikhjerter fyldt med kærlighed

Apr 18, 2017

Afdeling B i Enner Mark Fængsel afsluttede for nylig et projekt, der gav de indsatte mulighed for at være hos deres familier, selvom de sidder bag tremmer. Nu bredes projektet til hele fængslet.

En muskuløs mand med tatoveringer ned til knoerne sidder i forkontoret til et betjentkontor med åben dør. I hænderne har han et lille rødt plastikhjerte, der optager:

”Bjørnen sover, bjørnen sover, i sin lune hule,” synger han til det lille hjerte, der skal i en bamse til hans 3 år gamle datter.

36-årige Kasper er indsat i Enner Mark Fængsel. Nu – to en halv måned efter – sidder han sammen med 31-årige Kent og 32-årige Shufi, der begge ligesom Kasper sidder fængslet bag høje, grå mure på Afdeling B, hvor kontrakt- og behandlingsafdelingen ligger. De fortæller om det projekt, der fik Kasper til at synge børnesange, Shufi til at synge fødselsdagssang, og Kent til at sige ”jeg elsker dig” til et plastikhjerte.

Projektet startede med, at Kasper ville købe en julegave til sin datter. Sammen med Helle, der er fængselsbetjent i Enner Mark Fængsel, søgte Kasper på nettet efter et legetøjshus, han havde set. Men efter længere tids søgen fandt de noget endnu bedre:

”Vi fandt nogle bamser, der indeholdt et hjerte, hvor man kunne indtale en 20 sekunder lang besked. Helle tænkte, at det måske kunne interessere nogle af de andre indsatte på afdelingen, så jeg var ude med en seddel, hvor folk kunne skrive sig på, hvis de var interesserede i at købe en bamse,” fortæller Kasper.

De indsatte har været tålmodige og hjælpsomme
Projektet blev en kæmpe succes. Helle fortæller, at 16 indsatte til sammen har købt 33 bamser til deres kærester, børn, nevøer og niecer. Og ifølge Helle har der på intet tidspunkt været problemer med projektet.

”Fængslet skaffede fem forskellige slags bamser – syv af hver slags. Jeg havde forventet, at der ville være nogle, som blev udsolgt hurtigere end andre, og der måske ville være brok over det. Men det var intet problem. Jeg er også meget positivt overrasket over, at der ikke har været sure miner i forbindelse med, at nogle af hjerterne ikke virkede og skulle ombyttes. De indsatte har været tålmodige, taknemlige, og utrolig hjælpsomme over for hinanden,” fortæller Helle.

Projektet har ifølge Helle resulteret i, at de indsatte på afdelingen har fået et anderledes forhold til hinanden.

”De indsatte har fundet ud af, at de følelser, de sidder med, ikke er unormale, og de er blevet lidt mere åbne overfor at tale om de følelser, der er forbundet med savnet til deres familie. De indsatte ser hinanden på en lidt mere menneskelig måde nu,” fortæller hun.

Både Kent og Kasper fortæller, at de begge har set en anden side af mange af deres medindsatte.

”Det er lidt sjovt, at se de her hårde folk, der har været igennem en hel masse, blive nervøse over en bamse,” siger Kasper.

Bamser fyldt med sange og søde beskeder
Kasper, Kent og Shufi har alle købt bamser i forbindelse med projektet og har også selv lagt mange tanker i deres beskeder.

”Jeg købte to bamser til min datter. Den ene skulle være en bamse, der sagde, ’jeg elsker dig, du er sød og dejlig’, og den anden skulle være en, der sagde, at hun skulle huske at lytte til sin mor. Men… så endte jeg med at lave en ’jeg elsker dig’ og en med ’bjørnen sover,’” siger Kasper smilende.

Shufi, der har købt hele fem bamser til sin datter på fem år, valgte også at synge til en af dem:

”Min datter kan godt lide, når jeg synger fødselsdagssang, så nu har jeg lavet en bamse, der siger ’jeg elsker dig, du er dejlig,’ og andre søde ting, og en bamse, hvor jeg synger fødselsdagssangen for hende. Så kan hun altid høre den,” fortæller Shufi, der endnu ikke har fået indtalt beskeder til de sidste tre bamser.

En personlig gave af stor betydning
Kent købte en bamse til hver af sine to drenge på fire og otte år, og for ham har det betydet meget, at han har kunnet give sine børn bamserne.

”Det er dejligt, at det er noget, som vi selv har købt. Og som de ved, vi har haft herinde. De ved, at vi har haft bamsen og hjertet i hånden, og de kan høre vores stemme. Jeg har lige været på udgang. Jeg har fået at vide, at min ene søn lå og hørte optagelsen i bamsen, efter jeg var taget tilbage hertil igen. Det er jo en lille ting, men det betyder alverden for dem, vi holder af,” fortæller Kent, der også har fået at vide, at hans børn ikke sover uden bamserne ved deres side.

”At der er nogle, der afleverer en eller anden cykel fra dig til dit barn, det er bare ikke det samme. Det her er en personlig gave,” siger Kasper. Shufi nikker:

”Det betyder meget, at man kan give dem noget personligt.”

Ifølge Helle, der har været tovholder på projektet, har bamseprojektet betydet meget både inden og uden for muren.

”De indsatte ved, at familien betaler den højeste pris. Det er helt tydeligt, at projektet har betydet meget for de indsatte – men det har i den grad også betydet meget for deres familier. Det her projekt viser, at de indsatte, uanset deres kriminalitet, stadig elsker deres familier,” siger hun.

Kasper følger op:

”Bare fordi vi har en karriere som kriminelle, betyder det ikke, at vi er dårlige fædre,” siger han.

Projektet kan styrke familiebåndet
Mens Helle ikke mener, at projektet kan have direkte resocialiserende effekt, så er hun alligevel overbevist om, at det har betydning for de indsattes familieforhold, som er et af de parametre, der gerne forsøges styrket i den resocialiserende proces.

”Bamseprojektet kan være med til at forstærke båndet mellem den indsatte og familien. Det har kæmpe betydning for de indsattes børn, at de ved, at deres fædre tænker på dem i fængslet – at de mærker, at de savner dem,” siger hun, hvorefter Kent tager ordet:

”Det her projekt har helt klart givet os bedre kontakt til vores børn.”

Projekter som bamseprojektet styrker den dynamiske sikkerhed
De tre indsatte roser både Helle og fængslet for, at de tog projektet op. Men ifølge Helle blev projektet også en succes, fordi de indsatte tog muligheden alvorligt.

Det har nu resulteret i, at de børneansvarlige har overtaget idéen, og planen er, at projektet skal spredes til alle afdelinger i Enner Mark Fængsel.

”Vi har fået tilladelse til at køre projektet videre, så nu mangler vi bare at hente bamserne. Jeg synes, det er en mega god idé, så jeg er spændt på, når vi får bredt projektet ud. Det skal nok blive godt,” siger Wicky, der er børneansvarlig i fængslet.

Og hvis der skulle komme en ny god idé? Så er Helle i hvert fald klar:

”Hvis personalet eller de indsatte kommer med en ny idé, der kan lade sig gøre, så er jeg helt sikkert klar på endnu et projekt. Sådan et projekt som dette giver os et andet syn på de indsatte, og de indsatte får et andet syn på os, hvilket jo i sidste ende styrker den dynamiske sikkerhed”.

Shufi er et dæknavn. Hans rigtige navn er kendt af redaktionen.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail