Gå til indhold

På tærsklen til frihed

Jul 31, 2018

I skyggen af Egeskov Slot på den lille Pension Kværndrup er Michael ved at etablere et nyt liv uden kriminalitet efter flere år med ture bag tremmer.

På Pension Kværndrup forbereder indsatte sig til et liv uden for murene. På Pension Kværndrup forbereder indsatte sig til et liv uden for murene.

I skyggen af Egeskov Slot på den lille Pension Kværndrup er Michael ved at etablere et nyt liv uden kriminalitet efter flere år med ture bag tremmer.

Michael trasker alene ud i gården iført sorte klip klappere og fisker en cigaret frem. Han tænder den og går lidt frem og tilbage. Solen skinner over den lille Pension Kværndrup på det sydlige Fyn.

“Her er stille. Meget stille,” siger Michael.

“Men det er nok sundt. Det er en god mulighed for mig.”

Michael har været ud og ind af fængsler de sidste mange år. Fem domme på fem år. Løsladelserne har ikke været nemme for ham. Derfor har han sagt ja til at forsøge sig med en blid overgang til frihed hos Pension Kværndrup, hvor indsatte kan forberede sig på et liv i frihed, når afsoningen er endt.

“Det har ikke virket for mig at blive lukket direkte ud fra fængslet. Det blev jeg de andre gange, og der er jeg røget ind igen. Derfor prøver jeg den her mellemvej på en pension,” fortæller Michael.

Der er gået en måned, siden han flyttede ind på pensionen, der ligger et stenkast fra det gamle Egeskov Slot. Det er et roligt område, og et par senge ud af de 16 på pensionen står tomme, så der sker ikke meget.

Men roen giver tid til at samle tankerne og planlægge fremtiden.

“Jeg er ved at planlægge en hverdag til, at jeg bliver løsladt igen. Sammen med personalet laver vi en handleplan, hvor vi kigger på at opbygge sociale relationer og få nogle hobbyer, så hverdagen får et positivt indhold. Det er svært for mig at stå op, og så er intet planlagt,” fortæller Michael.

Støtte til et nyt liv
I en af opholdstuerne sidder Torben, Annette og Susanne, der alle er ansatte på pensionen. Annette sidder i sofaen og fortæller, hvordan de hjælper med at udsluse beboerne i samfundet. Det handler om at støtte beboerne, når de forsøger at starte uddannelse eller job.

“De har ofte et behov for støtte til at starte på nye ting i livet, såsom uddannelse og arbejde, og det har vi mulighed for at give dem her,” siger Annette og uddyber:

“Vi ser det som en af vores vigtigste opgaver omkring resocialisering, at de får en hverdag med indhold, som gør dem rustet til at skabe den nødvendige ændring i deres liv, og her indgår uddannelse og arbejde som en hoveddel.”

En anden vigtig del er at forsøge at give beboerne nye hobbyer, så de kan fylde deres fritid ud med fornuftige ting, når de bliver løsladt. På Pension Kværndrup bruger de naturen, hvor beboerne vandrer, overnatter primitivt, sejler kajak og kører mountainbike, ligesom at pensionen både har musikinstrumenter og et træningslokale.

Naturen og de rolige omgivelser har en effekt på beboerne. Torben fortæller, hvordan han oplever, at beboerne sænker paraderne fra fængslerne og slapper mere af. Roen hjælper dem med at akklimatisere fra fængslet og vænne sig til et nyt liv i frihed.

Og det kan være vanskeligt at skulle håndtere en større frihed i hverdagen.

“Vi ser beboere, der har svært ved at kontrollere alle de muligheder, der pludselig er, når de kan bevæge sig frit i samfundet igen. De har svært ved at sige nej, og det ender måske med at blive meget stressende og få nogle uheldige konsekvenser. Her forsøger vi at lære dem at holde lidt igen,” fortæller Susanne.

Alkohol og ludomani
Michael kan betragtes som en af dem, der har haft lidt svært ved alle de muligheder. Han har både haft problemer med alkoholmisbrug og ludomani.

Derfor har han også takket ja til det efterbehandlingsprogram, som pensionen som noget nyt er begyndt at tilbyde i samarbejde med den private behandlingsinstitution Hjulsøgårdfonden. Efterbehandlingen bygger videre på samtaler fra fængslerne og bliver kørt af behandlere fra Hjulsøgårdfonden, der hjælper beboerne med at blive klogere på dem selv.

Og Michael har fået meget ud af det. Han har fundet frem til, at der er ting fra barndommen, som han har svært ved at bearbejde, og de medfører, at han begynder at drikke og gamble. Men det skal ændres nu.

“Jeg bruger efterbehandlingen til at få bygget noget selvværd op. For mit vedkommende bunder mange af mine problemer i lavt selvværd,” siger Michael.

Der er især et tankemønster, som han arbejder med i samtalerne hos psykologen fra Hjulsøgård.

“Jeg skal være mere positiv. Førhen forventede jeg altid, at dårlige ting ville ske, så jeg ikke blev skuffet, når de skete. Men det har begrænset mit liv at tænke så negativt. Det skal ændres nu.”

‘Børnene redder mig’
Dagene på pensionen går med praktisk arbejde, behandling, besøg på kommunen, træning og cykelture. Michael er på pensionsvilkår, hvilket betyder, at han har egen nøgle til værelset, og han kan være ude til klokken 22 og besøge sine børn hver weekend.

Hos kommunen forsøger Michael at finde ud af, hvad han skal lave, når han flytter ud af pensionen. Han har allerede en lejlighed klar, så det handler om at finde et job og undgå at komme på kontanthjælp.

Men der venter også en anden opgave ude i friheden. En meget betydningsfuld opgave som Michael er klar til at påtage sig efter flere år med ture ud og ind af fængslerne, og en opgave som nok bliver en kontrast til den stille hverdag på pensionen.

“Min plan er at indtage rollen som fuldtidsfar, når jeg kommer ud. Det bliver stort, men også hårdt,” siger Michael.

“Jeg har aldrig prøvet at være fuldtidsfar før, men jeg tror, at børnene kommer til at redde mig. De kommer til at give mig noget meningsfyldt at lave hver dag.”

Michaels navn er ikke hans rigtige navn. Han er i siden interviewet blevet løsladt og har forladt Pension Kværndrup.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail