Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > Ombygningen af Jyderup Fængsel er i gang

Ombygningen af Jyderup Fængsel er i gang

Sep 22, 2020

Ombygningen af Jyderup Fængsel til et rent kvindefængsel er nu skudt i gang. Byggeriet forventes færdigt inden udgangen af 2021.

Jyderup Fængsels nye bygning, der skal huse en central indgang, hovedvagt og besøgsfaciliteter. Jyderup Fængsels nye bygning, der skal huse en central indgang, hovedvagt og besøgsfaciliteter.

Ombygningen af Jyderup Fængsel til et rent kvindefængsel er nu skudt i gang. Byggeriet forventes færdigt inden udgangen af 2021. 

Ombygningen af Jyderup Fængsel til et rent kvindefængsel blev officielt skudt i gang den 16. september 2020. Første spadestik var oprindeligt planlagt til juni måned, men da entreprenøren gik konkurs, var kriminalforsorgen nødsaget til at udskyde byggeriet og finde en ny entreprenør.

”Vi er rigtig glade for, at byggeriet nu er i gang. Med et rent kvindefængsel får vi mulighed for at tilbyde de kvindelige indsatte bedre forhold under deres afsoning. Vi kan sikre, at de ikke udsættes for chikane eller overgreb fra de mandlige indsatte, og så giver det os samtidig mulighed for at arbejde mere målrettet med resocialisering af de kvindelige indsatte. De er ofte mere sårbare og har andre behov end mændene. For eksempel har mange af kvinderne børn, som de er eneforsørgere for. Det påvirker deres afsoning, og vi får med de nye rammer en bedre mulighed for at støtte dem,” siger Ina Eliasen, som er direktør for kriminalforsorgen.

De nye rammer i Jyderup Fængsel
Jyderup Fængsel er før ombygningen kategoriseret som et åbent fængsel med 161 pladser til mænd med en lukket afdeling for 23 kvindelige indsatte. Efter ombygningen bliver fængslet et såkaldt ”hybridfængsel” med 143 pladser til kvindelige indsatte fordelt på 40 lukkede pladser, 45 åbne pladser og en arrestafdeling med 58 pladser.

Ombygningen af Jyderup Fængsel sker for at kunne håndtere alle tre fængselsregimer i samme institution, da indsatte i de forskellige regimer ikke kan benytte de samme fællesaktiviteter og besøgsfaciliteter. De gamle bygninger skal også opgraderes i forhold til sikkerhed, og kapaciteten i de forskellige bygninger skal tilpasses de nye indsatte.

Der bliver opført én helt ny bygning i Jyderup. Den nye bygning skal fungere som en central indgang til fængslet, og hovedvagten og en besøgslejlighed vil blive placeret her. Bygningen forventes at stå færdig i den sidste etape af byggeriet.

Ombygningen af Jyderup Fængsel til et rent kvindefængsel sker som et led i den nuværende flerårsaftale for kriminalforsorgen.

Rent kvindefængsel står færdigt i andet halvår af 2021
Inden kvinderne kan indtage de nye faciliteter i Jyderup, forestår et stort logistisk arbejde med at flytte indsatte i takt med udviklingen af byggeriet. Fængslet vil være i brug under ombygningen, og det betyder, at de mandlige afsonere løbende vil blive overflyttet til andre fængsler, mens kvindelige afsonere langsomt flytter ind i Jyderup Fængsel.

”Der hersker en særlig pionerånd herude, som jeg er rigtig glad for. Ombygningen kommer til at foregå, mens fængslet er i drift, så vores medarbejdere kommer til at arbejde under nogle særlige vilkår, mens byggeriet står på. Det er vi naturligvis meget opmærksomme på, så vi kan tage bedst muligt hånd om de udfordringer, der dukker op undervejs. Samtidig sætter vi nu også gang i arbejdet med at blive helt skarpe på det, det hele handler om, nemlig den dagligdag kvinderne skal have i Danmarks første kvindefængsel,” siger institutionschef for Institution Jyderup Ole Hansen.

Når kvindefængslet forventeligt står helt færdigt i andet halvår af 2021, vil alle mandlige afsonere være flyttet til andre fængsler, og samtlige af landets kvindelige afsonere vil som udgangspunkt være samlet i det nye kvindefængsel.

Omkring 4 pct. af de ca. 4.000 indsatte i danske fængsler og arrester er kvinder. De sidder i dag hovedsageligt i Jyderup Fængsel, Vestre Fængsel, Herstedvester Fængsel og Horserød Fængsel, hvor de afsoner på afdelinger, som er adskilt fra de mandlige indsatte.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail