Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > Nyt udstyr skal hindre brugen af mobiltelefoner

Nyt udstyr skal hindre brugen af mobiltelefoner

Jan 20, 2017

Otte af Kriminalforsorgens institutioner får i 2017 udstyr, som kan detektere og lokalisere signaler fra mobiltelefoner. Samtidig starter et forsøg med jamming i to af institutionerne.

Som en del af de 21 tiltag mod mobiltelefoner, Justitsministeriet i marts måned sidste år rullede ud, bliver der nu opsat mobildetekteringsanlæg i otte af Kriminalforsorgens institutioner. Detektorerne kan opfange signaler fra både nye og gamle mobiltelefoner.

I de otte af Kriminalforsorgens institutioner, hvor udstyret bliver installeret, vil man kunne detektere og lokalisere, hvor en mobiltelefon befinder sig, lige så snart den bliver tændt. Detektorerne bliver installeret i de eksisterende kabelføringsveje udenfor cellerne, og derfor kan de indsatte ikke se, hvor de er placeret.

Jamming som nogle af de første
De eneste i landet, som tidligere har fået lov til at bruge jamming, er det danske forsvar og Politiet. Nu får to af Kriminalforsorgens institutioner sandsynligvis tilladelse til en forsøgsordning, hvor man må spotjamme. Derfor bliver de også de første institutioner, som får opsat mobildetekteringsanlæg og samtidig også jammingudstyr.

Jamming er en teknik, hvor en radiosender sender støj på de frekvenser, som bliver brugt til mobilnetværk i et område. Kriminalforsorgen har fået lov at spotjamme, hvor man i stedet for at ramme et område kan forstyrre en enkelt telefons signal.

En ekspertgruppe bestående blandt andet af folk fra Justitsministeriet, PET, Forsvaret, Telestyrelsen og Direktoratet for Kriminalforsorgen har undersøgt, hvordan man kan forhindre ulovlig kommunikation i fængslerne. En af dem er sikkerhedskonsulent Finn Heiselberg, som er meget tilfreds med ordningen.

“Direktoratet for Kriminalforsorgen har gennemtestet udstyret i november 2016, og når detektorerne er blevet sat op i de udvalgte institutioner, laver vi yderligere stikprøver, som vil vise, hvis der er fejl på noget af materiellet. Men umiddelbart er jeg meget tryg ved udstyret og glad for det her tiltag,” siger han.

Ekspertgruppen mødes igen om halvandet år for at drøfte resultaterne af detektorerne og jammingen.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail