Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > , > Nyt forsøg: Sædelighedsdømte går Nye Veje med succes

Nyt forsøg: Sædelighedsdømte går Nye Veje med succes

Apr 03, 2018

Programmet ’Nye Veje’ kan være til stor gavn for sædelighedsdømte. Det er erfaringerne i Herstedvester Fængsel, som tænker i nye baner med indsatte dømt for sædelighedskriminalitet.

De tænkte ud af boksen i Herstedvester Fængsel, da de ville forsøge at få sædelighedsdømte til at gå Nye Veje. De tænkte ud af boksen i Herstedvester Fængsel, da de ville forsøge at få sædelighedsdømte til at gå Nye Veje.

Programmet ’Nye Veje’ kan være til stor gavn for sædelighedsdømte. Det er erfaringerne i Herstedvester Fængsel, som tænker i nye baner med indsatte dømt for sædelighedskriminalitet.

“Det gør ondt. Det skal man være forberedt på,” siger Christian med et blik, der vidner om en proces, der ikke har været nem.

Christian har været med i Kriminalforsorgens kognitive program ‘Nye Veje’, der bliver kørt med sædelighedsdømte i Herstedvester Fængsel. Han er dømt for sædelighedskriminalitet, men har ingen dato for, hvornår han er en fri mand igen. Hans dom er tidsubestemt. Med andre ord en forvaringsdom.

“Lige pludselig kunne jeg se, hvilke fucked up ting jeg – helt koldt og følelsesløst – har gjort, bare fordi at jeg havde et behov, som jeg skulle have dækket,” fortæller Christian.

Større selvindsigt
Nye Veje har eksisteret i en lang årrække, men i Herstedvester forsøger man for første gang med sædelighedsdømte i programmet. Og det er en succes.

“Programmet gjorde, at jeg begyndte at arbejde med mig selv og tænke over, hvad det er jeg har lavet, og hvorfor det kom helt derud,” siger Christian og uddyber:

“Jeg er blevet meget bevidst omkring mine narcissistiske træk og mine behov. Det betyder, at jeg kan sætte en finger på, hvad det præcist er, som jeg skal arbejde med hos min psykolog.”

Ændret tankegang
Programmet Nye Veje har til formål at give deltagerne indsigt i og færdigheder til at forbedre muligheden for et liv uden kriminalitet.

Deltagerne bliver igennem programmet præsenteret for temaer som gevinster og tab ved kriminalitet, tankens kraft, relationer og ofre.

Ved siden af Christian sidder Peter. Han er også forvaringsdømt for sædelighedskriminalitet. De har været på en fælles rejse gennem Nye Vejes 25 lektioner, der strækker sig over fire måneder.

“Programmet er en rigtig, rigtig god idé. Jeg kan selv mærke og har hørt fra mine omgivelser, at jeg har forandret mig en hel del til det bedre. Jeg er blevet bedre til at tackle svære situationer, og jeg har ændret min tankegang,” siger Peter og fortsætter:

“Det har været med til at give mig en bedre forståelse for, hvorfor jeg har begået kriminalitet, hvad jeg kan gøre for at undgå det, og hvilke ofre min kriminalitet kræver.”

Christian nikker. Programmets redskaber i temaet om ofrene gjorde kæmpe indtryk på ham. Han vendte det hele på hovedet og betragtede sin kriminalitet fra deres synsvinkel. Det blev en øjenåbner, fortæller han.

‘Et dumt svin
Programmet består af både gruppesessioner og individuelle samtaler. Gennemgående for begge tilgange er, at man som deltager skal være forberedt på, at man skal give noget af sig selv.

“Det er nødvendigt, at man giver sig fuldt ud i programmet. Man er mentalt træt, når man går derfra. Man går og tygger lidt på det og man lærer at se sig selv på en anden måde,” siger Peter.

Når deltagerne i Nye Veje bliver taget igennem temaet om ofre, så vælger de selv, om de vil tale om ofre for deres egen kriminalitet eller ofre for kriminalitet på et mere generelt niveau.

Christian retter forsigtigt på den tykke mappe foran ham, der indeholder en stor bunke papirer fra programmet. Han har reflekteret over ofrene for hans kriminalitet.

“Man kommer til at bruge mange timer ud over dem i programmet på at bearbejde det, som der bliver boret i. Det giver nogle efterrationaliseringer, når man kommer over på cellen og tænker over, hvor dumt et svin, man har været.”

Fremtid fremfor fortid
I Herstedvester bliver programmet kørt af Line, der er programmedarbejder og Susanne, der er fængselsbetjent.

Det kommer lidt bag på Line, hvor stor succesen har været med sædelighedsdømte.

“Jeg tror, at det især skyldes programmets motiverende samtaleteknik, hvor det handler om at gribe deres forandringsudsagn. Når de siger, at de er bevidste om, at de skal lære at træffe andre valg i visse situationer, så griber vi bolden og tager dem igennem de mulige valg,” siger Line og tilføjer:

“Det handler om at tale om fremtidens udfordringer i stedet for hele tiden at hænge sig i fortidens fejltagelser.”

Et menneske uden empati?
Programmet formår at ramme de rigtige punkter hos de sædelighedsdømte, uden at der har været behov for justeringer i det. Det fremhæver Line.

“Selvom de er sædelighedsdømte, så oplever de stadig nogle af de samme problemstillinger, som andre kriminelle oplever. For eksempel de manglende evner til problemløsning, impulskontrol og så videre. Det er svært i forhold til, hvad de har lyst til at gøre, hvad er det rigtige at gøre og hvad der er konsekvenserne.”

Hun fulgte på første hånd, hvordan Peter og Christian udviklede sig i løbet af programmet. Og især et punkt gjorde indtryk efter de mange timer med Christian.

“Christian troede, at han var et menneske uden empati. Men han fandt frem til, at han har empati i sig. Det var bare gemt godt væk for, at han kunne udføre de handlinger, som han har udført. Han kom meget tættere på sig selv med programmet.”

Christians psykolog, Hanne, oplever også, at programmet har åbnet nye muligheder for hende med Christian.

“Det er mit indtryk, at Nye Veje er et meget grundigt program, som hjælper den indsatte med at rette fokus på årsager og omstændigheder omkring kriminaliteten. Programmet har banet vejen for, at det nu er lettere for den indsatte at tale om kriminaliteten i samtalerne med mig.”

Mere tid
Peter og Christian har svært ved egentlig at pege på noget negativt ved Nye Veje.

De tænker sig grundigt om.

Christian klør sig i nakken. Peter tager ordet og fremhæver, at der i nogle tilfælde var for kort tid til at komme rigtig i dybden med emnerne. Christian følger op.

“Ja, for eksempel de emner, der gør rigtig ondt.”

Men smerten synes at være det hele værd. Den fornemmelse fylder rummet.

Til sidst giver Christian udtryk for, at der faktisk er én ting ved Nye Veje-programmet, som ærgrer ham. En tanke, som der ser ud til ikke at kunne slippe ham. Han retter sig op i stolen.

“Hvis jeg var blevet præsenteret for Nye Veje nogle af de andre gange, jeg har siddet inde, så var jeg aldrig endt med en forvaringsdom. Det er jeg overbevist om.”

Læs mere om Nye Veje: https://kriminalforsorgen.dk/Nye-veje-7101.aspx

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail