Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > Fængselsrejseholdet rykker ud med råd og vejledning

Fængselsrejseholdet rykker ud med råd og vejledning

Feb 23, 2017

Den Sociale Retshjælps Fond har et Fængselsrejsehold, der tager ud til fængsler, arrester og pensioner, hvor de giver juridiske og økonomiske råd og vejledning til indsatte.

Det er mandag aften i Pension Brøndbyhus, og der er planlagt fællesspisning og beboermøde. I dag er der et par ekstra gæster med, nemlig Ida og Marie-Louise fra Den Sociale Retshjælps Fonds Fængselsrejsehold.

De tager rundt i hele landet og hjælper indsatte og tidligere indsatte med at få et overblik over deres økonomiske og sociale situation.

Marie-Louise er jurist og en af de få fastansatte hos retshjælpen, mens Ida læser til økonom og er en af de omkring 200 frivillige. Udover dem er der lige for tiden fire praktikanter i gældsafdelingen og tre socialrådgiverpraktikanter samt en juridisk praktikant i den juridiske afdeling. Praktikanterne og de fastansatte er med til at sikre både kvalitet og kontinuitet i sagsbehandlingen.

“Det at vi både har fastansatte og praktikanter, der jo sidder her 40 timer om ugen, betyder også, at vi har større mulighed for at gå mere i dybden med sagerne end andre aktører, der kun har frivillig arbejdskraft,” fortæller Marie-Louise.

Kontakt over maden
Men det kan godt være svært at komme i dialog med beboere på eksempelvis en pension eller i et fængsel, hvis Fængselsrejseholdet bare møder op og sætter sig ved et bord. Det er Ida og Marie-Louise også meget bevidste om, og er derfor hurtige til at tage en kniv og hjælpe beboerne med at skære salat til aftenens lasagne. Og snart går snakken om de problemer, beboerne oplever.

En af dem fortæller om, at udsigterne til endeligt at kunne forlade pensionen og Kriminalforsorgen er lidt usikker, fordi han har svært ved både at finde et arbejde og en bolig.

Imens der bliver snittet salat i køkkenet kommer en af de andre beboere ud fra sit værelse. Han har allerede haft snakken bag lukkede døre med Ida og Marie-Louise inden spisningen og vil gerne sige tak. Det gør han ved at stikke dem hver en juicebrik. I hans verden er det en stor gave.

De havde givet ham nogle råd og vejledning om, hvordan han kan komme af med den store gæld, han har til det offentlige.

“Vi kommer formeligt ikke til at snakke med ham igen, da han bare søgte nogle gode råd, men vi har opfordret ham til at skrive til os, hvis han har flere spørgsmål,” fortæller Marie-Louise bagefter.

Gælden fylder meget
Under spisningen bevæger snakken sig også hen på gældssanering. Det er et emne, der fylder meget blandt de tidligere indsatte, fordi de ofte forlader fængslet med en stor gæld på grund af sagsomkostninger og erstatningskrav fra deres ofre.

“Det er en god ide uanset hvad at komme i gang med betale af. Du kan ikke få en gældssanering med det samme, men det er nemmere at komme i dialog om gældssanering senere, hvis du har vist en vilje til at betale. Om det så bare er et par hundrede kroner i måneden,” lyder et af Marie-Louises råd til beboeren.

Fængselsrejseholdet tager fast ud til en række fængsler, arrester og pensioner i hele landet. De har afdelinger i Aalborg, Aarhus, Horsens og i København. Nogle steder kommer de fast en gang i måneden og kender derfor mange af beboerne. Andre steder kommer de engang imellem og giver også oplæg til de indsatte om, hvad de kan bruge Den Sociale Retshjælps Fond til.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail