Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > Fængselspersonale deler erfaringer med togpersonale

Fængselspersonale deler erfaringer med togpersonale

Nov 22, 2017

Togførere og lokomotivførere fra DSB var for nylig på besøg i Vestre Fængsel for at høre om, hvordan fængselsbetjente håndterer konflikter med indsatte.

Fængselsbetjente deltager på kurser i konflikthåndtering Fængselsbetjente deltager på kurser i konflikthåndtering

”Vi gider ikke råbes ad, så vi går bag denne afskærmning,” siger fængselsbetjenten Ditte til de fremmødte DSB-medarbejdere i gården på Vestre Fængsel. Afskærmningen er lavet, så fængselsbetjentene ikke skal lægge øre til tilråb fra indsatte i cellerne, når de møder på arbejde. Tanja, der er fængselsbetjent, fortæller, at muligheden for at lave vinduerne på fængselscellerne, således at de indsatte kun kan se himlen, er ved at blive undersøgt.

DSB kom på besøg for at lære af fængselsbetjente, hvad de gør i tilspidsede situationer.

”Særligt i forbindelse med fodboldkampe og koncerter, kan vi komme ud for situationer, hvor kunderne er utilregnelige,” siger Ole Bøje, der er lokomotivfører for DSB.

Fængselsbetjente skal ikke afspejle de indsatte

Togpersonalet hos DSB møder dagligt et bredt udsnit af danskere, og det er en udfordring for dem, for de skal lære at kommunikere verbalt og nonverbalt til forskellige grupper. Det samme gør sig gældende for fængselsbetjente, men de kan også møde indsatte, der i nogle tilfælde kan være forvirrede og i krisetilstand. Det problematiserer tilgangen til, hvordan fængselsbetjentene møder dem.

Den helt store kæphest for Tanja, der udover at være fængselsbetjent underviser sine kollegaer i konflikthåndtering, er at møde de indsatte roligt, også selvom den indsatte kan være ophidset og meget udfarende.

”Da vi fandt ud af, vi ikke skulle være de indsattes spejl, hvis de var aggressive, men i stedet forholde os rolige, var det en kæmpe nøgle for os i forhold til konflikthåndtering,” siger hun.

Kropssprog og kommunikation er vigtige faktorer i konflikthåndtering. Fængselsbetjentene bliver uddannet til at holde en vis fysisk afstand til de indsatte, og der skal tales roligt til dem. Det er nogle gange nødvendigt at fortælle de indsatte tingene tre eller fire gange, fordi der kan køre så mange ting rundt i hovedet på dem. Det skal fængselsbetjentene acceptere, siger Tanja.

Forskellig reaktion på overfald

Mennesker reagerer forskelligt på fysisk overfald, og det er et væsentligt aspekt i den undervisning i konflikthåndtering, som Tanja står for. På konflikthåndteringskurserne bliver de civilansatte i fængslerne trænet i scenarier, der gør, at de får en indsigt i, hvordan de reagerer, når de er i en presset situation.

”På den måde lærer de civilansatte, hvordan de reagerer på en presset situation og har derfor taget deres forbehold inden. Blandt andet hvordan de får tilkaldt assistance, uden den indsatte lægger mærke til det,” siger hun.

Togpersonalet fra DSB var glade for læringen og den efterfølgende rundtur på Vestre Fængsel, men som en enkelt afslutningsvis bemærkede, skal de også tænke på, at de helst skal have kunderne til at komme igen. Det er ikke det, der er målet i fængslerne.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail