Gå til indhold

Et musikalsk afbræk fra hverdagens uvished

Feb 27, 2018

En almindelig tirsdag eftermiddag i Udrejsecenter Sjælsmark blev forvandlet til dans, sang og koncert, da Nødhjælpsorkesteret kiggede forbi og satte gang i løjerne.

​Selv de helt små kan ikke holde begejstringen tilbage. ​Selv de helt små kan ikke holde begejstringen tilbage.

En almindelig tirsdag eftermiddag i Udrejsecenter Sjælsmark blev forvandlet til dans, sang og koncert, da Nødhjælpsorkesteret kiggede forbi og satte gang i løjerne.

En spinkel dreng med briller og mørkt, tjavset hår bryder ud i spontane klap, da Nødhjælpsorkesteret spiller danske Gilli, som han kort forinden har ønsket.

Der er koncert i Udrejsecenter Sjælsmark, hvor omtrent 200 afviste asylansøgere er bosat, mens de finder ud af, hvordan de kommer hjem til deres hjemlande.

88 af beboerne på udrejsecenteret er børn under 18. En stor del af dem er mødt op til dagens koncert i “Klubben”, der drives af Røde Kors. Der er en sitrende stemning i luften, og de farverige taburetter i lokalet er indtaget af et forventningsfyldt publikum.

“Det handler om, at far, mor og børnene kan have en time sammen, hvor de glemmer alt andet i hverdagen og bare lytter og danser til musikken,” fortæller Anne-Mette Bjerregaard Pedersen, der er fra Røde Kors og fungerer som funktionsleder for børnehave og klub i udrejsecenteret.

Et universelt sprog
Store smil og latter fylder lokalet, mens børnene sender ønsker op mod Nødhjælpsorkesteret.

Kæmpehittet ‘Despacito’ er blandt ønskerne, men den må bandet melde hus forbi på. De spanske strofer er ikke blevet pudset af op mod dagens koncert. I stedet kaster bandet sig ud i Rasmus Seebachs ‘Lidt i fem’.

Nødhjælpsorkesteret er en gruppe musikanter med Peter Kibsgaard og Bobo Moreno i spidsen. De optræder til indsamlingsarrangementer og for mennesker i udsatte situationer.

I dagens anledning har de inviteret det kendte brødrepar Kuku og Al Agami med til Udrejsecenter Sjælsmark. De er rappere og har selv en flygtningebaggrund.

“Musik er et universelt sprog, der strækker sig på tværs af grænser, religion og kultur. Vi lader børnene ønske, hvilke sange de ønsker at høre, og så prøver vi at spille numrene,” fortæller medstifter Peter Kibsgaard, der er bag trommerne i bandet.

Justin Bieber
Mellem ønskerne bliver der også spillet gamle, danske klassikere. ‘Oppe i Norge der boede tre trolde’ og ‘Min kat den danser tango’ er blandt numrene, som flere blandt publikum synger med på.

Men det er de store hits, der vækker størst begejstring.

En lille pige i en guldpailletkjole og med stort, krøllet hår samler mod til at gå op på scenen. Her synger hun Justin Bieber i fællesskab med Bobo Moreno. Hun høster øredøvende bifald og stråler om kap med sin guldkjole, mens hun forlader scenen.

Ud over at skabe glæde og smil i hverdagen hos flygtningene i udrejsecenteret, så har Peter Kibsgaard og Nødhjælpsorkesteret også et højere formål med deres optrædener.

“Vi håber, at de her arrangementer kan give flygtningeproblematikken et andet ansigt. Man fornemmer, at mange er bange for flygtninge, men kig på børnenes ansigter. Hvordan kan man være bange for de små ansigter? Det er helt normale mennesker, der bare er i en trist situation,” siger Peter Kibsgaard.

Efter en times sang og dans slutter Nødhjælpsorkesteret af med et ekstranummer. Tonerne af The Beatles’ klassiker ‘All you need is love’ fylder rummet, mens børnene finder hen til deres forældre og tilbage til hverdagen i Udrejsecenter Sjælsmark.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail