Gå til indhold

Det nye fængsel er blevet indtaget

Nov 10, 2017

Nu er de første 54 indsatte på plads. Den 10. november er den første af de fem bygninger på Storstrøm Fængsel dermed officielt i fuld drift. Den næster åbner til februar.

Ronnie sidder og læser lektier i sin celle i Storstrøm Fængsel. Han er ved at tage en hf, så han har noget at starte på, når han bliver løsladt. Ronnie sidder og læser lektier i sin celle i Storstrøm Fængsel. Han er ved at tage en hf, så han har noget at starte på, når han bliver løsladt.

Nu er de første 54 indsatte på plads. Den 10. november er den første af de fem bygninger på Storstrøm Fængsel dermed officielt i fuld drift. Den næster åbner til februar.

Janne har lært at sætte pris på, når tingene fungerer, og der er nogen, der har gjort sig umage med at gøre det pænt. Hun er enhedschef på det nye Storstrøm Fængsel og kommer fra Vridsløselille, der blev bygget i 1859 og bærer præg af det.

Ronnie er blandt de første indsatte, der er flyttet ind. Han er glad for at have fået en celle, hvor det hele er nyt. Men han glæder sig også til, at fængslet finder sine rutiner. De fleste af hans ting ligger for eksempel stadig i depotet. Det gør de, fordi Kriminalforsorgens hunde skal tjekke alt igennem, og med 54 nye indsatte tager det tid.

Rutinerne skal på plads
For ting tager tid, når det hele er nyt.

”Vi har lavet procedurer, hvor vi har prøvet at tænke alle aspekter ind, men det er jo kun teoretisk. Når virkeligheden kommer, er der alligevel altid noget, der mangler,” fortæller Janne.

For eksempel var der den første aften med indsatte i fængslet en betjent, der spurgte, om det var den øverste eller nederste lås i celledøren, de skulle bruge, når den skulle låses. Ikke et spørgsmål, der var svært at svare på, men det fortæller lidt om, hvorfor ting tager længere tid her i begyndelsen.

”Det, der normalt tager to minutter, tager to timer, fordi vi ikke har fået nogen rutiner endnu,” fortæller hun.

Et fængsel med pionerånd
Men med små skridt er dagligdagen ved at tage form i Bygning B, som gradvist er blevet fyldt op med indsatte siden den 30. oktober, og hvor den sidste netop er flyttet ind. De øvrige fire bygninger bliver gradvist fyldt op, så den næste vil være klar i februar 2018.

Det at få lov til at starte et nyt fængsel op synes Janne er en spændende udfordring, men det kræver også tålmodighed. Af samme grund er hun taknemmelig for, at alle medarbejdere i Storstrøm Fængsel har mindst otte års anciennitet i Kriminalforsorgen. Der er samtidig en positiv pionerånd i fængslet.

”Den erfaring og det engagement, der er blandt personalet, skaber en grundlæggende tryghed, når man skal manøvrere i det kaos, som det er at åbne et nyt fængsel,” siger Janne.

Cellen er bedre indrettet
Der er 27 indsatte, som er i misbrugsbehandling og 27 indsatte, der sidder i fællesskab.

Ronnie er 39 år og afsoner en dom på otte år. Han er i misbrugsbehandling og er overflyttet hertil fra Horserød Fængsel, hvor han sad i det lukkede afsnit. Han synes grundlæggende godt om fængslet på Falster.

”Cellen er rarere. Den er bedre indrettet og nyere”.

Han vil dog ikke kalde det for et luksusfængsel.

”De, der siger sådan noget, har aldrig prøvet at være låst inde. Det er dejlige celler, men bare fordi man har et lækkert værelse, vil man gerne selv bestemme, hvornår man går ud,” siger han – bevidst om, at han selv er skyld i, at døren er låst.

Fængslet er indrettet, så man ikke kan se ind til de andre indsatte, og det kan Ronnie godt lide.

”Jeg vil gerne være for mig selv”.

Han savner stadig bøjler til sit skab og nogle flere træningsfaciliteter, der kom med fra Horserød, og som ikke er kommet helt på plads endnu.

Plejer eksisterer ikke
Janne fortæller, at Storstrøm er den første institution, hvor alt, der kommer ind på fængslet, bliver gennemgået af narkohunde. Det betyder også, at det tager længere tid, før de indsatte får alle deres ting fra depotet. Det er derfor Ronnie endnu ikke har fået alle sine ting efter halvanden uges ophold, og at alle træningsfaciliteter fra Horserød ikke er sat op endnu.

Tingene bliver lavet i prioriteret rækkefølge. Så længe Ronnie og de andre indsatte har mulighed for at bruge løbebåndet, må de andre ting vente.

”Intet kommer ind uden, at hundene har tjekket det. Vi er den første institution, der gør det helt konsekvent. Det giver større sikkerhed, men det tager den tid, det tager,” siger Janne.

”Vi passer meget på med at sige plejer. Vi vil gerne tage det gode med fra de andre institutioner, og så lade det, der ikke fungerer så godt, ligge. Storstrøm Fængsel er en tidssvarende institution i modsætning til f.eks. Vridsløse, der jo blev bygget i 1859,” siger Janne.

De indsattes forbedringsønsker
Alle indsatte har mulighed for at komme ud og få en mundfuld frisk luft eller måske en cigaret i det indhegnede udeareal, der er foran fællesrummene. Udover det er der et større gårdtursareal, hvor de en gang om dagen kan få en lidt længere gåtur.

Ronnie er lidt bekymret over, at der ikke er lagt flere fliser omkring græsset, som han forudser bliver trådt ned af de indsatte.

”Hvis de nu havde spurgt os først, kunne vi have peget på sådanne ting,” siger han, og tilføjer, at en anden ting, der ikke er helt gennemtænkt er, at de indsatte, som laver deres egen mad, kan købe ind tirsdag og torsdag.

”Der kan godt være lang tid fra torsdag til tirsdag, hvis man har glemt at købe noget,” siger han. Så det er kommet på listen, som de indsatte laver sammen med fængselsbetjentene over ting, de synes burde være bedre. Fængslets ledelse vil så se på, hvad der giver mening, og hvad der ikke gør.

”Vi må tage det, som det kommer,” siger Janne.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail