Gå til indhold

”Deres fortid betyder ikke noget”

Maj 10, 2017

I januar startede Jyderup Fængsel et forløb med organisationen High:Five og firmaet NCC, hvor de indsatte skulle lære at lægge asfalt. Nu er to af dem blevet ansat i NCC.

Indsatte fra Jyderup Fængsel er blevet ansat hos NCC efter et asfalteringsforløb, der blev lavet i samarbejde med entreprenørfirmaet. Indsatte fra Jyderup Fængsel er blevet ansat hos NCC efter et asfalteringsforløb, der blev lavet i samarbejde med entreprenørfirmaet.

I januar startede Jyderup Fængsel et forløb med organisationen High:Five og firmaet NCC, hvor de indsatte skulle lære at lægge asfalt. Nu er to af dem blevet ansat i NCC.

”Jeg havde ikke regnet med at få et arbejde. Jeg havde gennemført kurset, det alene var en god start for mig,” siger 35-årige Jens.

Efter et seks ugers asfalteringsforløb i Jyderup Fængsel var Jens en af tre indsatte, der kom til jobsamtale hos firmaet NCC, der har været samarbejdspartner i forløbet sammen med organisationen High:Five.

Jens og hans kammerat Hassan samt en tredje indsat var alle til jobsamtale med NCC den 7. marts. Tre dage efter var to af dem ansat. Den tredje indsat har fået at vide, at NCC har et job til ham, når han har opfyldt betingelserne for at få frigang.

”Et job er en kæmpestor mulighed”
35-årige Hassan er ligesom Jens stolt over at have gennemført asfalteringsforløbet. For ham var bare det at få en jobsamtale noget særligt.

”Det var fængslets måde at sige ”godt gået” på. Og så faktisk at få et job efterfølgende er jo en kæmpestor mulighed,” siger en tydeligt taknemlig Hassan.

NCC, der er nordens største entreprenørfirma, har ligesom Hassan og Jens været glade for forløbet. De valgte at være med i projektet for at tage et samfundsmæssigt ansvar, men de er sikre på, at de også får noget godt ud af samarbejdet.

”Vi vil være med til at hjælpe mennesker til en frisk ny start på livet – og så håber vi selvfølgelig, at vi har fået ansat nogle gode, loyale medarbejdere, som vi vil få glæde af i mange år,” siger Ghita Greve, der er senior HR-manager i NCC og var med til at ansætte Jens og Hassan.

Et vigtigt arbejde
Under forløbet lærte Ghita Greve langsomt de tre indsatte at kende, og hun kunne løbende følge med i, hvordan de klarede sig på kurserne. For hende og NCC har deres fortid – og nuværende situation – ingen betydning.

”Vi er klar over, hvad de sidder fængslet for, men det har ikke betydet noget for os. Vi ansatte dem på grund af deres personligheder og den tilgang, de har til at lære et nyt fag. De har udvist stort engagement og kastet al deres energi i arbejdet, og de er samtidig ydmyge i forhold til, hvor god en mulighed det her er for at komme godt fra start,” forklarer Ghita Greve.

Og det er en god mulighed. Ifølge Malene Lemvigh, der er resocialiseringskonsulent ved Kriminalforsorgens områdekontor i Ringsted og har været tovholder på asfalteringsforløbet, betyder forløbet meget for resocialiseringen af de indsatte.

”Når vores klienter kommer ud efter endt afsoning, er de tit bagud i point i forhold til de andre på jobmarkedet. Hvis de skal op på linje med eller foran de andre ude på arbejdsmarkedet, så er et projekt som dette vigtigt arbejde. Det rykker de indsatte godt videre,” siger Malene Lemvigh.

Forventningerne er høje
Chancen hos NCC betyder meget for både Jens og Hassan, der begge håber, at jobbet kan være med til at bringe dem godt videre til et liv uden kriminalitet.

”Det betyder meget, at jeg med det her job kan komme videre og leve et normalt liv – have et rigtigt arbejde, så jeg forhåbentlig kan blive væk herfra,” siger Jens.

”Med det her job bliver vi klædt godt på til livet uden for murene. Det er en fantastisk mulighed for at opbygge en karriere. Til samtalen spurgte de mig, hvor jeg så mig selv om fem år. Jeg svarede: Hvor sidder direktøren?” fortæller Hassan grinende.

Lige så store forventninger som Hassan har til fremtiden, lige så store forventninger har NCC til de to unge mænd.

”Vi håber, at de forsætter med deres gode engagement, gå på mod og vilje til at lære faget og blive en del af virksomheden. Vi forventer også, at de tager imod den her mulighed og holder sig inden for lovens rammer fremadrettet,” siger Ghita Greve, der samtidig understreger, at lovlydighed selvfølgelig er en betingelse for ansættelsen.

Jens og Hassan er dæknavne. Deres rigtige navne er kendt af redaktionen.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail