Gå til indhold
Kriminalforsorgen > Om kriminalforsorgen > Nyt og presse > Nyheder > > Den gode løsladelse er kompleks, og civilsamfundet kan hjælpe

Den gode løsladelse er kompleks, og civilsamfundet kan hjælpe

Apr 11, 2018

Civilsamfundet har et stort potentiale til at skabe en god løsladelse for indsatte. Det var en af pointerne i fredags, da løsladelse var til paneldebat hos Café Exit.

Den gode løsladelse af indsatte er en kompleks størrelse, og der ligger et stort potentiale i de frivillige organisationer.  Den gode løsladelse af indsatte er en kompleks størrelse, og der ligger et stort potentiale i de frivillige organisationer.

Civilsamfundet har et stort potentiale til at skabe en god løsladelse for indsatte. Det var en af pointerne i fredags, da løsladelse var til paneldebat hos Café Exit.

Hvordan får de svageste indsatte i Danmarks fængsler den bedste løsladelse? Det spørgsmål bliver ivrigt diskuteret i en tætpakket sal stødende op til Apostelkirken på Vesterbro i København.

Rammen er en paneldebat arrangeret af organisationen Café Exit, hvor spørgsmålet om den gode løsladelse af indsatte er til debat.

I panelet er folketingsmedlem Trine Torp (S), en tidligere indsat samt aktører fra Kriminalforsorgen, kommunerne og Dansk Socialrådgiverforening.

Debatten bevæger sig vidt omkring og omhandler alt fra boligsituationen i Danmark, civilsamfundets rolle og samarbejdet mellem de forskellige systemer.

Kompleks proces
Der er nok at holde styr på for kriminolog og ordstyrer Anne Okkels. De mange bolde, der bliver smidt op, giver indtrykket, at en god løsladelse er en kompleks proces, der kræver et stærkt samarbejde mellem alle parter.

I en styrkelse af samarbejdet har Kriminalforsorgen indgået samarbejdsaftaler med landets kommuner for at sikre, at indsatte får vejledning til den nye hverdag i frihed, når afsoningen nærmer sig sin afslutning.

Et andet emne, der går igen, er potentialet i civilsamfundet og dets rolle i at give indsatte en glidende overgang til et liv uden for murene.

“De frivillige organisationers brobygningsfunktion er vigtig. Det handler om at skabe tillidsrelationer til de indsatte i et miljø præget af mistillid. Der kan de frivillige komme på banen og forsøge at opbygge oprigtige relationer til de indsatte, der er på vej ud i samfundet igen”, fremhæver folketingsmedlem Trine Torp (S).

Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Niels Christian Barkholt, stemmer i. Han mener, at det er vigtigt at involvere den civile sektor.

Folketingsmedlem Trine Torp (S) og næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Niels Christian Barkholt var blandt gæsterne i panelet.

Et frisk pust
I centrum af panelet sidder Tom Hansen. Han er tidligere indsat og kender til livet bag murene, samt følelsen af at blive sluset ud i samfundet efter at have afsonet sin straf.

Når Tom Hansen kigger tilbage på sin afsoning, ser han fornuft i en større involvering af frivillige fra civilsamfundet.

“Det vil være godt med andre spillere på banen end kommunen og Kriminalforsorgen. Frivillige udefra kan komme med et frisk pust fra den normale verden og være med til at give den indsatte en følelse af, at der faktisk er nogle på den anden side af murene, som gerne vil én,” siger Tom Hansen.

En præst fra Vestre Fængsel rejser sig op og påpeger, at han i sit daglige virke ofte hører en gennemgående sætning fra de indsatte. Nemlig at de oplever, at de kun har relationer til personer, der får løn for at tale med dem.

I Kriminalforsorgen har enhedschef i Kriminalforsorgen Syddanmark Lone Lauritzen samme oplevelse af, at frivillige kan skabe en anden relation end betjentene.

“Vi fornemmer, at de indsatte sætter pris på besøg fra frivillige, som jo ikke har nogle aktier i deres afsoning. De frivillige kan fungere som sparringspartnere, og de kan give noget andet end personalet i fængslerne kan.”

Systematiseret samarbejde
Ud over panelet og præsten er mere end 40 personer mødt op for at give deres besyv med. Heriblandt flere organisationer, der arbejder for at støtte indsatte i de danske fængsler gennem deres afsoning. Og med deres erfaringer holder de sig ikke tilbage med spørgsmål og input til den gode løsladelse.

De mange input mødes af stor interesse i panelet, og Christina Ruben, der er exit-koordinator i Ballerup Kommune, fremhæver vigtigheden af, at kommunerne indtænker de frivillige organisationer:

“Vi skal tage stafetten og formidle kontakt til de frivillige organisationer, der findes. Det skal de indsatte ikke selv gøre. Her kan vi hjælpe mere. Især hvis vi får etableret et systematiseret samarbejde med de forskellige organisationer.”

Rummet fyldes af en vis konsensus om, at civilsamfundet har et stort potentiale til at hjælpe indsatte med at få en god løsladelse.

Det får organisationschefen i Café Exit, Ole Bjørn Andersen, til at opfordre de frivillige organisationer til at være yderst bevidste om deres rolle i fængselssystemet, og hvad de skal og kan biddrage med.

Mod afrundingen af debatten tager exit-koordinater Christina Ruben ordet. Hun fortæller, hvordan de i Ballerup Kommune mangler gode netværk til indsatte, der skal ud i samfundet igen.

“Vi kan hjælpe de indsatte med meget, når de skal løslades, men følelsen af ensomhed er svært for os at gøre noget ved. Der kan frivillige hjælpe.”

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail