Gå til indhold

De første kvinder flytter ind i eget fængsel

Aug 17, 2018

Jyderup Fængsel bliver fra 2020 rent kvindefængsel, men de første 12 indsatte flyttede allerede ind i juni. En spændende udfordring, fortæller institutionschef Ole Hansen.

​Bag det høje hegn sidder 12 kvinder i det, der tidligere var en arrestafdeling i Jyderup Fængsel. ​Bag det høje hegn sidder 12 kvinder i det, der tidligere var en arrestafdeling i Jyderup Fængsel.

Jyderup Fængsel bliver fra 2020 rent kvindefængsel, men de første 12 indsatte flyttede allerede ind i juni. En spændende udfordring, fortæller institutionschef Ole Hansen.

Omgivet af et højt hegn ligger en aflang hvid bygning. Det er den tidligere arrestafdeling i Jyderup, som nu er blevet til en lukket kvindeafdeling. 

”Det er godt at afprøve med en lukket kvindeafdeling, inden det bliver et rent kvindefængsel,” fortæller institutionschef Ole Hansen, da han låser en af portene op ind til den gamle arrestafdeling.

Inde bag de hvide mure bor en 19-årig kvindelig indsat sammen med 11 andre. De er de første kvinder, der er fuldstændig afskærmet fra kontakt med andre mandlige indsatte.

Flere af kvinderne har været frustrerede over, at de ikke længere kan afsone sammen med mænd. Men 19-årige ’Sofia’ som bor på afdelingen, har ikke det store imod det.

”Jeg har intet problem med, at der ikke er mandlige indsatte. Jeg har hørt nogen sige, at det kunne være rart, hvis vi også var blandet en gang imellem,” fortæller Sofia, mens hun folder ærmet på sin cowboyskjorte.

Alle de 12 indsatte sad tidligere sammen i Ringe Fængsel, men i Jyderup er kvinderne blevet inddelt i to afdelinger.

”Der har været en episode i Ringe, hvor to kom op og slås. Så nu har vi skilt dem ad,” fortæller Bjarne, som er fængselsbetjent i den nye kvindeafdeling, og fortsætter:

”Men de har ikke været voldelige her, det er mere verbalt. De har nogle skænderier engang imellem, men ellers har der ikke været så meget tumult.”

Mere kontaktsøgende
Bjarne er en af de fængselsbetjente, som er blevet uddannet til at tage sig af opgaven i kvindefængslet.

Uddannelsens formål var blandt andet at aflive nogle af de myter og fordomme, der kan være om kvindelige indsatte, så fængselsbetjentene kan tage fordomsfrit og godt imod de nye indsatte.

Selvom Bjarne synes, at uddannelsen har klædt ham på til opgaven, var det stadig en omvæltning for ham at gå fra en arrest, med udelukkende mænd, til en lukket kvindeafdeling.

”Kvinderne er mere kontaktsøgende, de stiller mange spørgsmål og vil gerne snakke. Det er fint nok for mig, men jeg skulle lige vende mig til det,” fortæller Bjarne og fortsætter:

”De første par dage, der var man altså træt i hovedet, når man kom hjem. Det fyldte meget. Der skulle jeg lige koble fra, men så var jeg også klar igen.”

Selvom Bjarne oplever kvinderne som mere kontaktsøgende, så synes han, der har været en god atmosfære i de to måneder, kvinderne nu har været der. Dog er han glad for, at fængslet starter stille og roligt op.

”Det er godt, at der i første omgang kun kom 12,” siger Bjarne og smiler.

Hverdagen på afdelingen
Inde på afdelingen er der et fællesrum med køkken og stue. Her sidder en indsat og drikker kaffe ved spisebordet, mens en anden er i gang med at koge spaghetti over komfuret.

”Se hvor rent her er! Så rent ser der altså ikke ud hos mændene på den anden side,” siger institutionschef Ole Hansen.

19-årige Sofia er en af dem, der sørger for, at fællesarealerne er rene. Hun er gangmand, som er et job, personalet tildeler en af de indsatte.

”Mit job er at gøre hele huset rent hver dag. Det er et meget eftertragtet job, fordi man har mere frihed,” fortæller Sofia.

Kvinderne har hver deres celle med eget toilet og et fællesbad.

De andre indsatte kan i stedet enten arbejde med at male og renovere lokaler i fængslet, eller de kan arbejde i produktionskøkkenet, hvor de på samlebåndsmanér pakker mad, som sendes ud til arrester rundt om i landet.

Når de har fri fra arbejdet kl. 15, bliver de lukket ind på afdelingen igen. Her går deres tid med at se det amerikanske reality program Keeping Up With the Kardashians, lave aftensmad eller spille bordfodbold. Når klokken slår 21.00, er fælleskabet forbi, og de bliver de låst inde på deres celle.

Onsdag og søndag har de muligheden for at træne i en hal, hvor der er løbebånd og romaskine.

19-årige Sofia fortæller, at de har fået flere muligheder i Jyderup for at dyrke motion, men muligheden for uddannelse mangler stadig.

Indtil videre er det kun muligt for kvinderne at tage en grundskoleeksamen. Det skyldes, at det specielle fængselsnetværk midlertidigt er lukket af sikkerhedsmæssige grunde, og derfor kan de bl.a. ikke tage fjernundervisning på et gymnasialt niveau.

Ingen overnatninger
Ved fællesarealet er der en lang gang, hvor cellerne er placeret, og for enden af gangen er der en dør ud til gårdtursarealet.

Her står en indsat i en sort kjole og ryger en cigaret i den bagende sol.

”Hvornår får vi mulighed for overnattende besøg?” spørger hun og kigger på Ole Hansen.

”Det kan jeg ikke svare på endnu, men vi arbejder på en løsning,” siger han og peger hen mod græsplænen.

”Vi tænker at sætte en pavillon op her som midlertidig besøgslejlighed.”

Selvom der er mulighed for besøg to gange om ugen, har det ikke været muligt indtil videre at have overnattende besøg i kvindeafdelingen. Noget, som har været frustrerende for de indsatte, der har børn eller familie, der kommer langvejs fra.

Kvinder i fængsel

  • Kvinder udgør 4-6 pct. af indsatte i Danmark.
  • I nogle fængsler er kvinderne enten på en kønsblandet afdeling eller på en kvindeafdeling.
  • Kvinder kan aktivt fravælge, hvis de ikke ønsker at have fællesskab med mænd i fritiden eller skole- og jobmæssige sammenhænge, men de tilbud som så kan gives kvinderne, vil være mere begrænsede.
  • Der har tidligere været et rent kvindefængsel i Amstrup, men det lukkede i 2001.
  • Fra 2020 åbner der et kvindefængsel i Jyderup.

Artiklen er opdateret den 23. august 2018

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail