Gå til indhold

Café Exit fylder ti år

Maj 05, 2017

Café Exit, der hjælper og støtter indsatte og tidligere indsatte til et liv uden kriminalitet, har ti års jubilæum i år. Læs, hvordan projektet har hjulpet to mænd videre i livet.

Café Exit, der hjælper og støtter indsatte og tidligere indsatte til et liv uden kriminalitet, har ti års jubilæum i år. Læs, hvordan projektet har hjulpet to mænd videre i livet.

I 2016 deltog 1.302 indsatte i Café Exits aktiviteter inden for murene. Samme år var der 2.464 deltagere til projektets aktiviteter uden for murene, 87 personer begyndte rådgivningsforløb, 43 har haft samtaleforløb med en præst eller terapeut, og der blev startet 194 sager med gældsrådgivning.

I går kunne Café Exit fejre 10 års jubilæum for tonsvis af rådgivning, støtte og hjælp til mænd og kvinder, der har brug for en hjælpende hånd til at komme igennem deres dom og finde tilbage til en hverdag uden for fængslets mure.

Projektet blev startet på initiativ af Louise Adrian, leder af Fangekoret, et kor bestående af indsatte og tidligere indsatte. Hun oprettede projektet i samarbejde med fængselspræsterne Peter Walin og Erik Adrian samt sogne- og indvandrerpræsten i Apostelkirken i København, Niels Nymann Eriksen.

”Jeg så, hvordan de løsladte mænd fra Fangekoret blev ved med at synge selvom mange af dem havde massive udfordringer efter endt afsoning, og jeg følte mig magtesløs i forhold til at kunne hjælpe dem så meget, som det var nødvendigt. Derfor havde jeg brug for et sted, hvor jeg kunne mødes med dem sammen med nogle folk, der kunne løfte opgaven sammen med mig,” forklarer Louise Adrian og fortsætter:

”Vi fik lov til at øve i Apostelkirken en gang om måneden, og der kom flere og flere folk, der ville give en hånd med. Til sidst var der så mange, der ville støtte arbejdet, at Peter, Erik, Niels og jeg besluttede os for at stifte Café Exit.”

Café Exit gav Tom selvværdet tilbage
46-årige Tom, der stadig afsoner sin straf i en af Kriminalforsorgens pensioner og skal prøveløslades til sommer, er en af dem, der har brugt Café Exit i årenes løb.

I december 2014 blev han en del af Fangekoret, mens han afsonede i Vridsløselille Fængsel, hvor koret startede op tilbage i 2005. Her fortalte Louise Adrian ham om Café Exit, og da han senere mødte Café Exits gældsrådgivere i Horserød Fængsel, blev han projektets kontaktperson i fængslet.

Da Tom fik udgangstilladelse i september 2015, begyndte han selv at komme i Café Exits mandagsklub i lokalerne på Vesterbro i København. For Tom har Café Exit givet ham troen på, at han godt kan bruges til noget, selvom han nu er straffet.

”Café Exit er de første, jeg har mødt uden for systemet, som ville hjælpe mig. Man kan nogle gange føle sig virkelig ubrugelig som indsat, og jeg sad tit med følelsen af, at samfundet havde forkastet mig. Mit møde med folkene fra Café Exit gav mig selvværd. Café Exit gav mig troen på, at samfundet vil tage imod mig, når jeg kommer ud,” fortæller Tom.

For ham er Café Exit nu også blevet en mere direkte linje til et normalt liv efter fængslet. Fra 1. marts i år blev han ansat som projektmedarbejder i Café Exit, hvor han sætter hittegodscykler i stand, der derefter bliver solgt til brugerne af Café Exit, Apostelkirkens menighed og pårørende til indsatte.

”Jeg har det rigtig godt lige nu,” siger Tom tilfreds.

Café Exit hjalp Malik godt på vej
En anden, der har haft gavn af at komme i Café Exit, er den 29-årige Malik. Han begyndte at komme og hjælpe til i Café Exit, da han blev overflyttet til en af Kriminalforsorgens pensioner, og blev en regelmæssig gæst i caféen fra juni 2012 til februar 2013. Han er en af de indsatte, der både har haft glæde af gældsrådgivningen og mentorforløbet i Café Exit og ved hjælp af projektet har fået styr på sit liv.

”Café Exit hjalp mig, så jeg stille og roligt fik oparbejdet en dagligdagsrutine. Samtidig kom jeg ind og mødte nogle mennesker, der forstod mine problemer. Nogle, jeg kunne snakke om alt mellem himmel og jord med uden at blive set anderledes på,” fortæller Malik, der stadig kommer i caféen i forbindelse med sin plads i Fangekoret.

Med hjælp fra Café Exit kom Malik på rette spor, og det betyder, at han i dag arbejder i et otte til fire-job som eventkoordinator-elev.

”Lige nu er jeg beskæftiget i et firma, der laver tv, spillefilm, reklamefilm og events. Der knald på, og det er hårdt, men der sker noget nyt og spændende hver dag, og det er virkelig det hele værd,” slutter Malik.

PRESSEVAGT

presse@krfo.dk
7255 4141
+45 7255 4141

Tilmeld nyhedsbrev

Få vores nyheder på mail